Smaki Podlasia

W dniu 5 lipca 2009r Białostockie Muzeum Wsi zorganizowało w Jurowcach festyn „Smaki Podlasia”. Kuchnia Podlaska wywodzi się z kuchni włościańskiej (tłumaczył Andrzej Fiedoruk, autor książki Kuchnia Podlaska), kształtowała się czerpiąc z kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej i żydowskiej. Stąd jej wyjątkowość i różnorodność.
Tradycyjnie jak na każdym festynie, czy jarmarku było wiele różnorodnej muzyki, występów; gro wystawców: pszczelarze, masarze, producenci serów z mleka krowiego i koziego, wytwórcy rękodzieła ludowego, itp., z Polski, Litwy, Białorusi, Ukrainy. Organizator imprezy zapewnił szereg atrakcji tj.: jazda na koniach i kucykach, były bryczki, można było się przyjrzeć pracy kowala i wędzarza oraz otwarcie leśnej bimbrowni (skonfiskowany przez policję sprzęt stanowi wyposażenie skansenu), pokazanie procesu produkcji na bazie wody z dodatkiem mąki. Muzeum Podlaskie ogłosiło wiele konkursów dla osób indywidualnych i firm, w tym: na najlepszych masarzy, specjalistów od wędzenia, na najlepszych producentów nalewek, gry terenowe, itp.
Z zaproszenia na festyn skorzystało Koło Gospodyń „JUDITA” z Miastkowa. Panie prezentowały swoje wyroby wędliniarskie, wypieki, nalewki, itp., do konkursu wystawiły nalewkę i szynkę wędzoną- i okazuje się, że ich naleweczka Smak Podlasia zdominowała- zajęły I miejsce w konkursie na „Najlepszą Nalewkę”, drugi z wystawionych produktów- szynka, zdobyła III miejsce w konkursie na „Najlepszą wędzonkę”. Wróciły do domów szczęśliwe i bogatsze o kolejne doświadczenia.
Lecz Podlasie smak Miastkowa doceniło.






































